De verschillen binnen de asset class Private Debt

Door Ad Huisman

Private Debt heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van vermogensadviseurs die op zoek zijn naar alternatieve beleggingsmogelijkheden om rendement te genereren voor hun cliënten. Maar, als vermogensadviseur weet je dat er binnen de asset class van Private Debt aanzienlijke verschillen zijn die het begrip en de implementatie ervan kunnen compliceren.

We zien dan ook verschillende vormen en daarmee geef ik op voorhand een belangrijke tip: weet wát de daadwerkelijke risico's zijn. In deze blog een ontdekking over de dynamiek van Private Debt en een relevante overweging voor jou als vermogensadviseur.

1. Soorten Private Debt

Private Debt omvat een breed scala aan beleggingsinstrumenten, waaronder directe leningen (1-op-1 of peer-to-peer), mezzanine leningen en distressed debt. Het is belangrijk voor vermogensadviseurs om een grondig begrip te hebben van deze verschillende categorieën, om zo de risico-rendementsprofielen goed te kunnen beoordelen.

2. Risico- en rendementsverschillen  

De diversiteit van de verschillende categorieën brengt aanzienlijke variatie in risico's en rendementen met zich mee. Het is cruciaal voor vermogensadviseurs om de specifieke kenmerken van elke categorie te begrijpen en af te stemmen op de beleggingsdoelstellingen van je cliënten.  

3. Liquiditeitsoverwegingen

In vergelijking met de verhandelbare obligatie op de beurs is Private Debt vaak minder liquide. Als vermogensadviseurs moet je dit in overweging nemen bij het opmaken van een goede cashflowberekening, welke rekening houdt met de liquiditeitsbehoefte van de cliënt.

4. Onderpand

Om het risico goed te kunnen doorgronden heb je de kennis nodig wat het onderpand aan zekerheid geeft in een negatief scenario. Bijvoorbeeld: Wat is het verschil in zekerheid tussen een horecapand met sleutelrecht of een pand waar een aantal zorgaanbieders in gehuisvest zijn? En hoe zit het met de cashflow?

5. Waar komt de cash vandaan

Onderpand op een financiering is van belang, maar waar de cash vandaan komt en hoe deze gegenereerd wordt om de rente en aflossing te voldoen is nog belangrijker. Immers, als de rente en aflossing gewoon kan worden voldaan is het onderpand nooit nodig om je vermogen inclusief rente retour te krijgen! Ook hier is het van belang om een goede inschatting te maken aan de hand van de cijfers over de afgelopen jaren.  

6. Marktinvloeden

Tot slot zijn er natuurlijk altijd mogelijke marktinvloeden, zoals economische cycli en renteschommelingen. Deze hebben verschillende effecten op de vormen van Private Debt. Het begrip van deze invloeden en het op de juiste wijze beheren en anticiperen is van groot belang om de risico-rendement verhouding te kunnen borgen voor de looptijd die overeengekomen is.

Conclusie

Het onderscheid begrijpen en kunnen doorgronden binnen de asset class van Private Debt is van groot belang voor een vermogensadviseur om je cliënten effectief te kunnen adviseren. Door rekening te houden met de dynamiek, risico's en rendementen, kun je als vermogensadviseur beter inspelen op de unieke behoeften en doelstellingen van je cliënten in een steeds veranderend beleggingslandschap.  

Natuurlijk helpen wij graag mee bij deze ontdekkingstocht. Want wij hebben deze ervaring en bekijken alles van de nuchtere kant. Dat doen we door transparant te zijn en de casussen middels onze opinie voor te leggen aan jou als adviseur en aan de belegger. Als je hier voorbeelden van wilt zien kun je met mij contact opnemen.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Ad via 06 12 94 86 76 of stuur een e-mail.